2014-02-14: Bygg in en tröghet i Svenska domstolar!

Det var ett tag sen jag skrev några texter och jag saknar ibland att skriva av mig.

Det har inträffat saker i Sverige som i backspegeln inte var så bra. Det är lätt att vara klok i efterhand. Eftersom jag här bara kommer att skriva om vad jag vet, minns och vad jag vill med framtiden så kan vi säga att allt börjar i början på 70-talet. Det var tidpunkten då jag började minnas saker (som jag minns idag alltså).

1989 kom det otroligt många Bulgarienturkar med färjan Winston Churchill till Malmö. De skickades, om jag inte minns fel, tillbaka med färja från Trelleborg dagen efter. Beslutet togs av regeringen Ingvar Carlsson och stöddes av Moderaterna och Centerpartiet. Tur att vi i dagens Sverige har kommit längre i vår medmänsklighet. Vi ska fortsätta vara öppna i vårt samhälle för människor som flyr från krig, förföljelse och gud vet vad!

Lexbase är ett aktuellt ämne som upprör mig mycket. Att privatpersoner i lagens utkanter (eller över kanten) ska kunna tjäna pengar på domslut i svenska domstolar är befängt. Uppgifter säger att Lexbase tjänade 3 miljoner på de tre dagarna tjänsten var öppen. Det kostade dom 1 miljon att begära ut flera miljoner utdrag från domstolar runt om i Sverige. Vår yttrandefrihetsgrundlag måste vi ha kvar och öppenheten mot medborgarna får inte rubbas. Jag föreslår helt enkelt en broms och inbyggd tröghet i systemet med att begära ut domar ur arkiven. Jag vill att det inte ska vara tillåtet att begära ut mer än 10 domar om dagen för en reporter eller privatperson. Det gäller då inte myndigheter. Detta blir en broms som borde fungera. Vilken reporter eller privatperson behöver mer än 10 utdrag per dag? Jo, de som missbrukar vår öppenhet. Vill dom ha ut mer än 10 måste en granskning göras och kan då tillåtas efter prövning. Och det är bråttom nu. Att ändra i grundlagen kräver två efter varandra politiska beslut med ett val emellan. Om det inte sker nu får det vänta över 4 år!

Nu ska tydligen tjänsten återlanseras i en mildare version på en utländsk server. Svenska domar ute på vift på internet. Det kommer att bli värre om inget görs...

 


 


2002 | 2003 | 2006 | 2008 | 2009 | 2010 | 2014

2014-05-18: Mitt liv som timanställd (och lite politik)!
2014-02-18: Mitt liv som arbetslös (och lite till)!
2014-02-14: Bygg in en tröghet i Svenska domstolar!


Alla texter 2014