2014-02-18: Mitt liv som arbetslös (och lite till)!

Jag är sedan i juni förra året arbetslös. Och det är inte roligt. Hopp som ständigt förbyts i besvikelse kan bryta ner vem som helst. Och jag vill så här i början klargöra att jag inte tycker synd om min själv. Jag har till viss del mig själv att klandra. Jag ska utveckla det vidare!

Varför var jag kvar på ett arbete som jag förutspådde redan 2010 att det inte skulle finnas någon framtid i? Jo, av det enkla skälet att jag trivdes på mitt jobb. Jag var bra på det jag gjorde och hade massor av bra arbetskamrater.

Men vad var det som gick fel? Efter att Telia 2001 sålde sina tekniker så har det bara gått utför. Skanova, som nätägaren heter nu, betalar lägsta möjliga pris till sina underentreprenörer. Underentreprenörer som idag ägs främst av riskkapitalbolag. Eltel Networks, som jag blev uppsagd ifrån, betalar 25 % av inkomsterna direkt till sin ägare (3i group). Pengar som annars kunnat gå till löner och utbildningar för personalen.

Redan tidigt såg jag att utbildningarna internt nästan totalt skrotades. Utbildningarna som erbjöds var enbart de som beställarna krävde av företaget för att överhuvudtaget få avtalen. Det var då som jag borde ha insett vad som var på gång att hända i min utveckling. Jag var duktig på vad jag gjorde men det är en väldigt snäv bransch. Den kunskapen jag sitter på är inte efterfrågad i någon annan bransch. Jag borde redan då börjat söka mig vidare till nya utmaningar. Men det är lätt att vara efterklok!

Regeringen försökte för några år sedan sälja Skanova till ett utländskt bolag. Detta stoppades, tack och lov, av en majoritet i riksdagen. Mitt förslag är att Skanova återförs i helt statlig ägo och anställer sina tekniker i egen regi. Det som Skanova äger är en infrastuktur som är för känslig för att säljas. Vi kan bara se i Höör där Skanova nu gräver mycket fiber till villor och att det ska bli ett öppet nät. Säljs Skanova så är det öppna nätet historia. Det enda som garanterar ett öppet statsnät för fiber är ett kollektivt ägande. Antingen kommunen eller staten. Man kan jämföra med vatten och avlopp som är kommunägda och ska vara det. Men Skanova kommer säkert upp igen om den så kallade ”Alliansen” vinner valet. Nu är det ju dock inte säkert att det finns någon allians kvar i riksdagen efter valet då både KD och C balanserar på kanten till riksdagen…

De sänkta ersättningarna i A-kassan har inte hjälpt mig. Det som hänt är att jag inte spenderar några pengar längre eftersom det inte finns några att spendera. Och att min annars positiva framtoning fått sig en törn. Dessutom ser jag mig som en andra och kanske tredje klassens medborgare eftersom jag finns i, det av borgarna populära uttrycket, ”utanförskap”. Jag är inte inne i värmen och kan njuta av jobbskatteavdrag, RUT och ROT. Istället ser jag RUT betala för en bartender på en mingelfest på Lidingö. Och jag blir förbannad när något rikt troll sitter och säger att det är mitt fel att jag är arbetslös och om vi tar pengar från dig som är arbetslös eller sjuk, och ger till de rika, så får du mer motivation att söka jobb. Skitsnack!!! Man ska akta sig för att tala om något som man inte vet något om…

Norra Rörum 2014-02-18

 


 


2002 | 2003 | 2006 | 2008 | 2009 | 2010 | 2014

2014-05-18: Mitt liv som timanställd (och lite politik)!
2014-02-18: Mitt liv som arbetslös (och lite till)!
2014-02-14: Bygg in en tröghet i Svenska domstolar!


Alla texter 2014